Topptur for nybegynnere
Er du gira på en real opptur på topptur,– men er litt i tvil om hvor du skal starte? Her får du et par gode tips slik at du kommer i gang med toppturlivet på en morsom og trygg måte!
Er du gira på en real opptur på topptur,– men er litt i tvil om hvor du skal starte? Her får du et par gode tips slik at du kommer i gang med toppturlivet på en morsom og trygg måte!
Det franske ordet «randonnée», betyr på godt norsk nettopp «å gå på fjelltur», og det beskriver hva denne aktiviteten faktisk handler om; nemlig å gå på ski opp, for så å suse ned igjen. Men for at skituren skal bli ei god og trygg opplevelse, er det smart å ha en god plan – og rett utstyr.
Først og fremst: Husk at turen ikke trenger å være så lang de første gangene. Tenk på det som en vanlig fjelltur, bare med ski på føttene – og at du kan snu akkurat når du føler for det.
Utstyrsliste
Som et minimum må du ha ski med «gåbinding» (som gjør at du har løs hæl når du går opp, og fast hæl når du kjører ned), støvler (med gåmodus) og feller. En god dagstursekk, hjelm og skredpakke (søkestang, spade og skredsøker). På topptur beveger du deg mesteparten av turen i motbakke på vei oppover fjellet. Vekten på skiutstyret (ski + bindinger+ sko) har derfor litt å si for komforten på tur. Det er viktig å teste utstyret før du legger ut på langtur. Ta en testtur med feller under skia i en lokal motbakke, eller i slalåmbakken. Kjenn at skoene sitt godt på foten – og gjør deg kjent med hvordan bindingssystemet funker.
Tips! Lei gjerne utstyr første gang – test ut toppturlivet- og invester heller i eget utstyr etterpå. Jeg tror jeg kan garantere at du ikke kommer til å angre. Om du synes det er dyrt, tenk at du potensielt har dette utstyret i mange år, og at det er en investering i god helse, påfyll av frisk luft, endorfiner og livsglede. Dessuten; toppturutstyr er lett å selge brukt, om du virkelig finner ut at dette faktisk ikke passer for deg!
Turbekledning på kroppen og i sekken:
Ull er gull – uansett årstid! Jeg går med ull innerst på kroppen, uansett årstid, og har alltid ekstra ulltrøye i sekken, for å skifte til tørr trøye på toppen. Ha vind-/vanntett og pustende bukse, gjerne med mulighet for lufting, og ha skalljakken lett tilgjengelig øverst i sekken (eller gå med den på, om været tilsier det). I sekken har med meg et mellomlag (fleece- eller ullgenser) og tykk dunjakke – som isolerende lag til bruk i pauser og på toppen. Om det er kaldt ute, er boblevesten perfekt som ekstra varmelag når du går, da den gir god bevegelsesfrihet for armene. Jeg går som regel med tynne hansker, og har med ekstra tykke og varme votter i sekken.
Mat og drikke:
Jeg har godt næringsvett og er livredd for å gå «tom». Om du «glemmer» å spise og drikke jevnlig, kan motbakkene plutselig blir ekstra krevende. Mitt tips er derfor å alltid ha med godt med mat og drikke, og noe godt i sekken. Om du synes det fort blir mye brødmat på tur, varier med påsmurte wraps, kokte egg og karbonader eller fiskekaker. Og gjerne boller og sjokolade – som du kan nyte med god samvittighet. Jeg har også med termos med te eller varm solbærsaft. Smakfullt og energirikt på tur. Husk sitteunderlag for pausekomfort!
Sikkerhet og trygg ferdsel:
Det er en fordel å ikke gå i for bratt terreng, men bevege seg i «trygt» terreng, som er under 30 grader bratt. Da slepper du bekymre deg for skredfare – og kan få minst like fin nedkjøring. Det finnes mange dyktige lokale skiguider eller tindevegledere som er klare for å planlegge turen for deg – og som gir en trygg og god opplevelse de første turene. De kan dessuten kan hjelpe deg med utstyret ditt om du ikke har brukt det så mye tidligere. Om du etter hvert ønsker å utforske brattere terreng, ta gjerne et skredkurs for å tilegne deg mer kunnskap om snøskred, skredterreng og skredfarevurdering, som også er lurt om du ikke har planer om å ferdes i skredterreng. Det er nemlig slik at du må ta hensyn til såkalte «utløpssoner» – altså terrenget under løsneområdet hvor skredet raser ned fjellsiden innen det stopper opp. Du kan også bli tatt av skred i slakt terreng – da et skred kan strekke seg tre ganger så langt som høyden det har rasa ned.
Oppladning til sesongen:
Du trenger ikke være topptrent for å teste toppturlivet, men en kombinasjon av styrke- og kondisjonstrening vil kunne gi deg en bedre turopplevelse og forberede kroppen til motbakker og nedkjøringer på ski. Det er fint å bruke høsten til treningsturer i kupert terreng og motbakker, som bedrer både kondisjon og muskelstyrke. Gå gjerne i motbakke med sekk! En sterk kropp er viktig når du skal ut på topptur. Det er smart å trene styrke med ekstra fokus på bein- og setemuskulatur. Utfall og knebøy er gullegode øvelser
Så, om du drømmer du om å teste toppturlivet, men ikke har så mye erfaring med «toppturing» i fjellet, er det bare å komme i gang. Tenk på toppturen som en fjelltur. Test utstyret på forhånd. Nyt oppturen. Ta pauser, ha med godt med niste – og snu når du synes det er langt nok. Husk å spare litt krutt i låra til «nedturen», som ved godt skiføre gjerne blir selve «oppturen» ved at en blir belønnet med krusing på myk vårsnø. I mars og april er dessuten dagene lenger og lysere – og vårsola varmer. Ei perfekt tid for å nyte kombinasjonen av å være ute i storslått natur, får brukt kroppen og henge med bra folk på tur.
Sjekkliste før avreise: Har jeg husket ski og feller, støver, hjelm og skredutstyr? Ta med mobilen – både med tanke på sikkerhet, og som kamera!
God (topp-)tur!
Gjesteskribent:Mari Arnøygard Wedum