Ingeborg Sol Fure

 

Oppvokst/bosted

I årene mine flyter det salt hav. Jeg vokse nemlig opp på den stormfulle øya Vågsøy, rett sør for Stadtlandet. Lengselen etter utsikt og eventyr brakte meg lengre inn i landet, hvor jeg nå er omringet av høye fjelltopper, isbreer, dype fjorder og speilblanke innsjøer. Jeg mener bestemt at den vesle fjorbyen Førde er det beste utgangspunktet for alt av naturopplevelser da det er kort vei mellom hav og bre, samt fjell og fjord.

Favorittaktiviteter

Jeg elsker å være ute! Da er det nesten samme hva jeg gjør, om det er en rusletur i regnet, om jeg lager mat på bål, om jeg går randotur, sover i telt, eller bade. Bade gjør jeg nemlig hele året, det er min måte å resette meg på, og noe jeg er blitt helt avhengig av. Endorfinrushet som kommer etter et minutt i iskaldt vann kan ikke beskrives, det må bare oppleves. Og det beste av alt: Det er gratis, bærekraftig, en lavterskelaktivitet som verken krever fysikk eller mye tid, pluss at det er veldig bra for både den fysiske og den mentale helsa.

Hva drar du aldri på tur uten?

Hehe, det må være kameraet mitt. Det å dokumentere gjennom linsa på mitt elskede Canon kamera gjør at jeg får uttrykke meg og fortelle historier uten å bruke ord. Jeg kan bli helt oppslukt i dette og bruker mange timer hver dag på å lage visuelle historier. Ekstra fint er det å kombinere det med naturopplevelser.

Det beste med å være ute i naturen?

Det å kjenne tilknytning til alle miraklene som skjer der ute hver dag. En regnbue, for eksempel, den kan jo beskrives med ord og fenomenet kan forklares. Men når du opplever den og virkelig tar innover deg hvor magisk det er, så kjenner du på en kjærlighet til naturen og livet på en måte som ikke trenger ord. Det er godt å vite at vi er en del av dette, at vi mennesker også er magiske. Det tror jeg vi trenger å kjenne på i den stressende hverdagen vi har skapt oss.

Dine 3 beste turtips:

  1. Toppen er ofte nådd før toppen: Det er ikke verdt å ofre familielykken for å ta et bilde på toppen. Går du sammen med barn eller venner med andre ambisjoner enn deg selv, så la turen være målet, og lag dere en topp tur i stedet for å gå en topptur!
  2. Ha alltid med en dunjakke!Været kan endre seg fort, og det er grusomt å fryse på tur. En lett dunjakke i sekken veien nesten ingenting og er alltid verdt å ha med, om det så er bare er for å sitte på den. Jeg har ofte vært på tur med venner som aldri har med nok klær og som derfor får en dårlig opplevelse. Dun og ull er gull, selv på sommeren!
  3. En tommelfingerregel som mange ikke vet om er å alltid pakke mat tilsvarende en brødskive per time du er på tur. Har du med barn, så ikke spar på godsakene!

Turøyeblikk du aldri glemmer?

Første gang jeg sov ute helt alene var spesielt. Jeg gikk ambisiøst opp Rimstigen i Aurland en sommerkveld og sov under åpen himmel på 1000 meters høyde. Da skumringen kom krypende ble jeg liggende og høre på alle lydene rundt meg. Mobilen min hadde ikke dekning, og jeg fikk det for meg at det kunne være bjørn i området. Jeg forsona meg med den brutale skjebnen det ville være å bli spist levende, og la meg gråtende til å sove. Da jeg våknet til strålende solskinn dagen etterpå var det som å ha fått livet i gave. Jeg glemmer aldri hvor glad jeg var for å være i live!

Din drømmetur/destinasjon:

Dolmittene i Italia har jeg veldig lyst å oppleve. Ellers er det veldig mange turmål i Sunnmørsalpene og Lofoten som står på ønskelista mi.

Dine Skogstad-favoritter:

Haugland dunkåpa er det diggeste plagget jeg noensinne har hatt. Glidelåsen i siden gjør det enkelt å sette seg inn og ut av bilen, og lengden er helt perfekt. Det er jo ofte på rompa en blir kald når en er ute, men det slipper jeg med denne. Ringstind turbukse har også et perfekt snitt og er høy i livet, noe jeg setter stor pris på.

Følg Sol Fure og hennes univers

anders backe instagram

TOPP