TIPS TIL NORGESFERIEN

Endelig er sommeren her og vi er heldige som kan feriere i Norge denne sommeren også! Med sjarmerende øyer og idylliske omgivelser på Sørlandet, ikoniske fjellturer i innlandet, vakre fjordlandskap i vest og magisk midnattssol i nord går man ikke tom for opplevelser og utsikter på norgesferie. Vi har samlet våre beste tips for en god ferie!

FORBEREDELSER 

Begynn med å finne et område du ønsker å utforske mer av. Bruk et kart til å finne steder du kunne ha tenkt deg å besøke. Trenger du litt inspirasjon til turer, utsikter, eller ting å se og gjøre er for eksempel Instagram et godt sted å starte.

Det er ikke alltid lett å vite hva man skal pakke med seg på en tur, men en god plass å starte er å adressere hvilken type tur du skal på, lengden på ferien, og hvordan du ønsker å sove. På en overnattingstur har du en god base med følgende:

– Sekk, førstehjelpsutstyr, toalettsaker og hodelykt – Telt eller hengekøye – Sovepose og liggeunderlag – Stormkjøkken og fyrstikker – Vannflaske, tallerken og bestikk – Poser til søppel

God og riktig bekledning er viktig for en god tur og opplevelse. Det følgende er en god base for en aktiv ferie:

– Ullundertøy (gjerne to sett dersom det blir vått/svett) – Ullsokker (på en varm dag er tynne ullsokker godt å ha) – Turbukse og shorts – En god mellomlagsjakke (dun, PrimaLoft eller fleece er gode alternativer) – Skalljakke og skallbukse – Lue, pannebånd og votter – Tursko

Dette bør du pakke med:

OVERNATTING

Om du har ønske om å sove ute i telt eller hengekøye, eller kanskje prøve å sove i bilen har vi samlet noen tips her til å få en god opplevelse. Vi er veldig heldige med å ha allemannsretten i Norge som gir oss mulighet til å ferdes og overnatte nesten hvor vi vil i naturen. Husk å sette deg inn i hva dette innebærer, og at du kun setter opp telt i utmark, minimum 150 meter fra nærmeste bebodde hus/hytte.

Telting Begynn med å finne et flatt underlag slik at du ikke sklir inne i teltet, eller ligger på ujevn bakke. Det er lurt å sette opp teltet slik at det er i le for vinden og teltduken ikke vil lage støy, og gjerne i skyggen da det fort blir varmt i et telt om sommeren. Er det en varm dag med opplett er det herlig å sove kun med myggnettingen igjen.

Tips: Har du ikke plass til å ta med deg en pute er en myk dunjakke med et putetrekk på en god erstatter!

Hengekøye Finn to solide trær med grei avstand til hverandre. Når du setter opp hengekøyen er det lurt å stramme den godt så du ligger stabilt. Et godt liggeunderlag utgjør en stor forskjell da det både er mer behagelig å ligge på, men ofte også hjelper med isolasjon under på litt kjøligere netter. Se også etter plasser i skyggen da det fort kan bli varmt i en sovepose i solen.

Sove i bilen Har du en stasjonsvogn hvor du kan legge ned baksetene er dette og bagasjerommet supert å sove i. På lik måte som i et telt kan du enkelt legge til liggeunderlag og sovepose i rommet, eller bruke en overmadrass å ligge på. Det er veldig viktig å åpne vinduene for å få luft om natten, og er du på en plass alene på en finværsdag er det ekstra herlig å ha bagasjeluken åpen.

Tips: Ikke glem myggnetting

Smarte bekledningstips:

AKTIVITETER

Hva med å prøve en ny aktivitet i sommer? Det er mange ulike opplevelser i vårt langstrakte land som egner seg til ulike typer vær. Her er noen av våre favoritter:

– Ta deg en utflukt på padletur i kajakk, kano eller på SUP! Nyt sommeridyllen mens du flyter rundt på vannet med flott usikt. Hva med en kajakktur med øyhopping i Kragerø? Eller en padletur i ikoniske Geirangerfjorden? Husk god bekledning som holder deg komfortabel.

– Har du prøvd å stå på sommerski i shorts? Med nok snø er en herlig opplevelse å kjøre i myk snø på en solskinnsdag. Her kan du for eksempel ta turen innom Stryn Sommerskisenter i Nordfjord, Fonna Skisenter i Hardanger, eller Galdhøpiggen Sommerskisenter i Jotunheimen.

– Ta den en sykkeltur! Ta med din egen sykkel på tur, eller lei en el-sykkel eller landeveissykkel for å utforske nye steder i landet. Hva med en sykkeltur ned vakre Rallarvegen i Flåm? Ellen en rolig sykkeltur med sørlandsidyll på Jomfuland utenfor Kragerø? Eventuelt en lengre utflukt på sykkelen i Lofoten?

– Gå en fjelltur i soloppgang eller solnedgang! Snu døgnet og opplev fjelltoppene i magisk lys fra midnattssolen i Nord-Norge. Ikke glem en god jakke og noe godt i sekken mens du nyter utsikten!

ENKEL TURMAT

Når du er på tur over lengre tid er det godt å få et lite avbrekk fra pølser og engangsgriller. Hva med å teste ut noe nytt på ferien i år? Med litt forberedelser og enkle løsninger er det enkelt å lage mat på tur – om maten tilberedes på grill eller stormkjøkken! Her kommer noen forslag til enkle, gode retter på tur:

Pizzasnurrer med stormkjøkken – Du trenger: stormkjøkken, stekepanne, kniv og noe å snu pizzasnurrene med – Ingredienser: Ferdiglaget pizzabunn, tomatsaus eller pesto, ost, tomater og skinke (for eksempel! Velg toppingen du liker best) – Slik gjør du: begynn med pizzabunnen rullet ut. Ta på basen (tomatsaus eller pesto), deretter ost og topping. Rull sammen deigen og skjær i tynne skiver på ca 2 cm. Legg deretter skivene på stekepannen og stek på svak varme i ca 10 minutter – Tips: ha på litt mel på pizzasnurrene før du legger de på stekepannen slik at de ikke sitter fast. Smør kan også selvsagt brukes!

Quesadillas – Du trenger: Stormkjøkken, grill eller bål, og aluminiumsfolie – Ingredienser: Tacolefser, stekt og spiseklar kylling/ skinke/ salami, seter-rømme, ost og eventuelt salsa – Slik gjør du: legg frem en lefse. På halve lefsen smører du på rømme og eventuelt salsa. På den andre halvdelen fordeler du osten og kylling/ skinke/ salami. Brett lefsen i to og trykk sammen. Skal dette tilberedes på grill eller bål kan du legge lefsen i aluminiumsfolie. Stek quesadillasen på middels varme til osten smelter

GOD NORGESFERIE!

TOPP