Til fots i Jotunheimen med Mari Wedum





Jotunheimen er det mest fjellrike landskapet i Norge. Utsikten fra toppen av Nord-Europas høyeste fjell, Galdhøpiggen er rå, men det fins mange fjell – som ikke rager like høyt, men som gir fantastiske turopplevelser. Ambassadør Mari Wedum som har base i fjellbygda Vågå, deler sine beste tips til opplevelser i Norges vandreparadis, Jotunheimen.

 

Fjelltur til Galdhøpiggen – Norges høyeste fjell 2469 moh.

Norges tak kan bestiges fra flere kanter, enten fra turisthytta Spiterstulen (1100 moh. i Visdalen) eller fra Juvasshytta (1840 moh.) via Styggebrean i taulag. Det er viktig å huske på at været kan være ganske heftig på vei mot Galdhøpiggen, og ikke minst endre seg raskt. Ha derfor med vind- og vanntette klær uansett værmelding, og godt med mat og drikke. Fjellsko og evt. gamasjer anbefales.

Om turen

Turen fra Juvasshyttatil toppen av Galdhøpiggen er ca. 5 km lang – med ei stigning på 650 høydemeter. Turen på totalt ca 11 km. og tar normalt 5-7 timer (t/r fra Juvasshytta).

Fra kanten på Styggebrean til Piggura er det ca. 2 km. Her går man i taulag – før man går siste del av toppen, opp Piggeura, på egenhånd. På toppen er det en gammel steinhytte hvor du kan få kjøpt blant annet pølse, kaffe og sjokolade – og nyte den mektige utsikten over fjellheimen. Turen til Galdhøpiggen fra Juvasshytta går i variert terreng, og er ikke spesielt krevende dersom man er vant til å gå i steinur, men krever altså sikring over breen. Turen kan gås av motiverte barn fra 7 år.

Om du ønsker å gå turen til Galdhøpiggen uten å måtte krysse bre, kan du gå «pionerruta» fra Spiterstulen. Da går du på godt merka sti til toppen. Denne ruta starter lavere (1100 moh.) – og gir deg 740 høydemeter mer å gå (totalt 1350 høydemeter). Frå Spiterstulen til toppen av Galdhøpiggen er det ca. 5,3 km. Turen er totalt omlag 13 km t/r med stor variasjon i både terreng og utsikt, og du går over tre 2000-meterstoppar underveis til toppen.

Bretur til Bøverbrean og Svellnosbrean

Føl deg som «supermann» på is med stegjern på føttene og isøks i hendene. Om du er gira på å utforske blåisen sine spektakulære formasjoner, og vandre mellom sprekker, grotter og tårn i isen, anbefaler jeg en tur på bre. Bøverbrean og Svellnosbrean de mest populære brefallene for brevandring i Jotunheimen.

Om turen

Bøverbreen er en brearm av Smørstabbreen, som strekker seg 7 km vestover i retning Sognefjellshytta. Turene hit starter ofte ved turisthytta Krossbu.

«Eventyrisen» er kallenavnet på den nedre delen av Svellnosbrean, som mange mener er Jotunheimen sitt flotteste brefall. Turen hit går fra Spiterstulen i Visdalen.

Hele poenget med brevandring i blåisen er å oppleve, ikke å komme seg lengst mulig på kortest mulig tid. Husk at du alltid må være sikret med tau og gå sammen med en erfaren brefører når du går på bre. Dette er en spennende aktivitet for både store og små – som passer perfekt for eventyrlystne familier.

Fjelltur til Bukkehåmåren (1910 moh.)

Turen til Bukkehåmåren (1910 moh.)  – den vesle kjempen i Gjendealpene – er kanskje mest kjent på grunn av sitt pirrende stup og fotomotiv i særklasse. Fra toppen ser du ned mot det smaragdgrønne fjellvannet Øvre Leirungen og mot Knutshø med Gjende og Besseggen rett bak.

Om turen

Turen til Bukkehåmåren er totalt 14 km t/r med en stigning på ca. 900 høydemeter. Turen starter ved Vargebakken, langs Fv.51 over Valdresflye. Fra parkeringen går du forbi enden på Knutshøryggen og ned til Leirungsåe som du kryssar på solid helårsbru. Beregn 5-6 timar (inkludert pause) på turen.

Om du ønske å forlenge turen fra toppen kan du gå videre mot Kvassryggen (2071), Eggen (2045), Høgdebrotet (2226) og Tjønnholstinden (2331).

Praktiske tips til deg som ferdes i naturen?

Været kan alltid snu! Stol aldri 100% på værmeldingen, vær heller beredt på både vind og nedbør – selv når det er meldt godværsdag. Det er dessuten smart å ha ekstra klær i sekken om man selv eller andre skulle være uheldig å skade seg.

Beste «lifehacks» som er verdt å dele?

Ull er gull – uansett årstid! Jeg går alltid med ull innerst på kroppen, og har alltid ekstra ulltrøye i sekken, for å skifte til tørr trøye på toppen. Om det er sommer og varmt i været, men gjerne vått i terrenget, pleier jeg å gå for lette tursko, som gjerne blir våte underveis, men som tørker fortere enn «tunge fjellsko». Og er du lei av bare brødmat på tur, kan du ta med et par kokte egg og ferdigstekte fiskekaker/karbonader som niste.

Hva pakker du med deg?

Niste! Jeg har godt næringsvett og er livredd for å gå «tom». Har alltid med godt med mat og drikke – og sitteunderlag for en mer behagelig pause! Har også alltid med mobilen – både med tanke på sikkerhet, og som kamera. Boblevesten fra Skogstad ligger også fast i sekken. Den er perfekt som et ekstra isolerende lag-  som gir god bevegelsesfrihet for armene.

Hvorfor er naturen viktig for deg?

Jeg har mye energi og er avhengig av å «rase fra meg» jevnlig. Fjellturer gir god treningseffekt, frisk luft og råe naturopplevelser. Ute i naturen henter jeg overskudd, får rensket hodet i en travel hverdag, får påfyll av endorfiner og enorm lykkefølelse.

Gjesteskribent: Mari Arnøygard Wedum
TOPP