Skogstad 85 år

Nærheten til naturen som ofte er jordnær og stille, men som på et blunk skifter til krevende og tøff. Skogstad har sitt opphav i nettopp dette området. Få steder i verden kan man oppleve en så variert og kontrastfylt natur. Det var på grunnlag av dette værharde fjordlandskapet Skogstad ble skapt. Etter en 85 års lang reise bygger vi på samme oppskrift som da det hele startet – skape uteglede for folk flest med trygghet om at klærne holder seg i generasjoner.

1937

I strandkanten ved Nordfjord, der isbreer glitrer mellom smale daler, finner du Innvik. Et lite tettsted med knappe 500 innbyggere. Det var her ideene oppstod, om å skape plagg som holdt naboene tørr til sagbruket om høsten og tørr til vedhogsten om vinteren.

Som nyutdannet skredder vendte Halstein tilbake etter 2 år i skredderlære i Utvik og Sandane, og etablerte deretter bedriften H. Skogstad Konfeksjon. Utstyrt med en saks, Singer symaskin og et bord startet Halstein i det små med produksjon i den lille løa oppe i dalen. Bedriften vokste raskt og produktutvalget omfattet bukser, dresser og jakker, hovedsakelig basert på leiesøm. Stein for stein bygde en lidenskapelig håndverker opp en bedrift som har satt sitt preg på området og samfunnet.

1978

Halstein hadde bygd opp en velfungerende bedrift med over 15 ansatte. På slutten av 70-tallet var tiden kommet for at Anton tok over roret etter faren.

Anton med lang erfaring innen sportsbransjen så store muligheter for å stake kursen videre mot sport og turtøy. Verden fikk tilgang til ny teknologi med vanntette stoffer og tapede sømmer. Skogstad var en av de første leverandørene som tok i bruk denne teknologien.

1981

I 1981 ble navnet endret til Skogstad Sport AS, som i dag er kjent som den etablerte merkevaren Skogstad.

1984

Med økende etterspørsel flyttet virksomheten til nytt og moderne lokale, tegnet av arkitekt Tore Geir Aaland. På det meste var det 35 ansatte i produksjon, lager og administrasjon. Samtidig åpnes også det aller første fabrikkutsalget med Skogstad produkter. Med rundt 500 innbyggere, var dette en svært viktig arbeidsplass for den lille bygda på Vestlandet.

1985 

Skogstad lanserte den klassiske anorakken som hadde sin storhetstid på 80-tallet. Fjellanorakker, samt dyneplagg og fjelldresser ble introdusert under det nye varemerket: «Fri Seil». De tradisjonelle røde og blå anorakkene vant raskt folkesjela og har siden den gang vært en populær gjenganger i den norske fjellheimen.

1986

Telemarkskjøring var utelukkende populært og for å følge rytmen ble det utviklet en telemarksdress i samarbeid med Telemark gruppa til Sportsklubben Freidig i Trondheim. Dressen var spesiallaget for utøvere av Telemarks-stilen, sportsgrenen som stadig vokste på slutten av 80-tallet.

1994

Året 1994 fikk Skogstad Sport tildelt profilprisen for Sogn og Fjordane fylke. Denne prisen var en anerkjennelse for god design, produkt og en gjennomtenkt markedsstrategi.

1997

Hele produksjonen ble i perioden 1995-1997 flyttet til utlandet. Etter en kort periode med produksjon i Bulgaria, etablerte Skogstad samarbeid med kinesiske produsenter. Tredje generasjon Henning fikk i løpet av sine 11 år i Kina bygd opp kontoret som er underlagt Skogstad Sport AS. I dag er all produksjon lokalisert i Kina.

2008

Skogstads første ullundertøy til barn i 100% merinoull kom på markedet. En kvalitet med naturlige egenskaper med enestående isolasjon, holdbarhet og som absorberer fuktighet uten å virke fuktig. I tillegg til at den er bakteriehemmende og tørker svært raskt. Ullundertøyet var en varm favoritt som senere kom på markedet til voksne.

2013

Henning Skogstad, tredje generasjon Skogstad overtar som daglig leder av bedriften. Etter å ha bygd opp en solid grunnmur for Skogstad sine aktiviteter i Kina vender han med stort engasjement tilbake til røttene.

2013

Bre blir etablert som et nytt klesmerke. Produktene ble designet og testet i nært samarbeid Team Brem. Teamet var noen av verdens fremste skikjørere som gjorde seg bemerket i norske og internasjonale konkurranser.

2014

Skogstad introduserte sitt første PrimaLoft produkt, anerkjent som verdens beste syntetiske isolasjon. PrimaLoft isolasjon er gjenbruk av plastflasker, med tilsvarende egenskaper som dun. PrimaLoft var den første produsenten av tekstilisolasjon som fikk status som Bluesign-partner.

2015

Skogstad satser strategisk på teknologi og digitalisering, og tar fatt på en ny handelsplattform med åpning av nettbutikken i 2015.

2018

Vårt opphav til fjellene, fjorden og isbreene forplikter oss til å behandle miljøet og økosystemene med samme hensyn og respekt som menneskene som bor i dem. Når det gjelder å vise respekt for naturen, samfunnet og omgivelsene, er det en selvfølgelighet for videre utvikling å stadig ta et steg i riktig retning.

I 2018 kunne vi stolt presentere verdens første Svanemerkede microfleece, produkter som var mindre belastende for naturen og miljøet. Sertifiseringen er et kvalitetsmerke for å vise at alle miljøpåvirkningshensyn er tatt i betraktning for produksjonen og livssyklusen til produktene.

2022

Utviklingen har vært enorm siden de første plaggene ble produsert i den lille løa oppe i dalen av Innvik. Stadig mer avanserte tekstiler og nye løsninger har skapt helt nye, unike muligheter.

Men det er noe som alltid har vært uforandret. Vårt kjernefokus og engasjement for naturen, værforholdene og jakten etter nye opplevelser. En drivkraft og lidenskap til å legge vekt på utvikling av kvalitet, funksjonalitet og bærekraftig bevissthet. Den er like sterk i dag som da Skogstad ble etablert for 85 år siden – tre generasjoner senere.

Jubileumsprodukter

TOPP