Julekalender med 24 aktiviteter

Jakter du inspirasjon til barnas julekalender? Lag en aktivitetskalender der hele familie kan bidra og samles for sosiale og kreative aktiviteter gjennom 24 dager. Her er det varianter som utfordrer til blant annet matlaging, navigering, fotografering og utelek.

 

1.Lag appelsinkalender

Start 1. desember med å lage en dekorativ nedtelling til selveste julaften. Stikk 24 nellikspiker i en appelsin og plukk ut en dag for dag. Dette er dekorativ pynt til bordet som både lukter godt og bidrar til julestemning i hjemmet.

2. Pepperkakebaking ute

Har du prøvd å ta med julebaksten ut? Da er dette året for teste en ny og spennende vri med pepperkakebakingen. Ta med deig, former og godteri til pynting.

Se fremgangsmåten til pepperkakebaking utendørs.

3. Ta en natt i naturen

Tilbring en natt utendørs enten du pakker med deg telt i hagen eller finner en gapahuk i nærområdet. Du behøver ikke reise langt for store opplevelser. Pakk med dere lyslenker, en god julefortelling og kakao på termos. Dette er en noe barna garantert kommer til å minnes lenge!

4. Frys såpebobler

Lag frosne såpebobler i vinterkulden. Følg denne oppskriften og stegene mot å forhåpentligvis lyktes med å lage helt egne is dekorasjoner.

5. Redesign eller reparasjon

Finn frem gamle turfavoritter og gi de nytt liv. Fra en generasjon til neste, og dine barn kan ha like stor glede av den som du hadde. Les våre tips til hvordan du enkelt kan forlenge levetiden til produkter.

6. Finn et morsomt turmål

Finn frem kart og kompass og la barna navigere seg frem til ukens turmål. Norges kartet viser mange rare og morsomme stedsnavn som blant annet Geitfjellet, Middagsnibba, Skjorta og Trollbrua.

7. Grønn juledekorasjon

Arranger juleverksted med bruk av elementer fra naturen. Plukk med dere steiner, mose, kvister og gran for få det rustikke og naturlige preget på julepynten.

8. Lag juletaco

Erstatt fredagstaco med juletaco. Miks det beste fra to verdener når du tar med taco ingrediensene og pinnekjøtt og kokkelerer deg frem til et riktig godt måltid på bålet.

9. Kunsten å lage bål

Lær barna en av de mest grunnleggende overlevelsesteknikker når man ferdes i naturen, nemlig hvordan man lager et bål. Her kan man sitte igjen med en ny ferdighet, og ikke minst verdens beste mestringsfølelse.

10. Turvettreglene skal tidlig krøkes

Vis barna ekte turvett og ta de med på en «Like-fin-som-før-ekspedisjon». Pakk med hansker, søppelposer og noe «pausegodt» som kakao og appelsin. Plukk med dere søppel som dere finner på veien og lær samtidig barna viktigheten med å etterlate naturen slik som den var fra før man kom.

11. Snølykter

Bygg snølykter i bakgården, hagen eller langs stien og sett inn stearinlys som setter en lun stemning i kveldsmørket.

12. Mikroeventyr med hodelykt

En tur i mørket setter virkelig sansene i sving og barna kan få utforske naturen på en helt annen måte. Ta med dere hodelykta, ta på refleksvesten og opplev naturen i det magiske mørke.

13. Utforsk stjernehimmelen

Finn et sted utenfor bykjernens lys der den krystallklare stjernehimmelen vil komme til sin rett. Lær deg noen stjernebilder i forkant og se om dere klare å finne for eksempel Karlsvogna eller Lille Bjørn.

14. Mesterskap i skihopp

Har det endelig kommet store mengder med snø? Finn frem spaden og noen ekstra krefter når dere nå skal bygge et realt skihopp. Ta med store og små og arranger et minimesterskap i hopp.

15. Oppdrag som fotograf

Turoppfordring: La barna påta seg ansvaret som dagens fotograf. Muligheten er stor for at det foreviges noen morsomme blinkskudd med nye vinkler og perspektiver du aldri selv hadde knipset.

16. Lag personlige julekort

Skriv et julekort med en hyggelig hilsen til en god venn eller familie. Sett et ekstra personlig preg ved å male, klippe eller dekorere det til selv.

17. Julemarked

Finn et julemarked eller arrangement i nærområdet med som har stemningsfull underholdning og ekte juleglede på agendaen.

18. Fuglesafari

Lån en liten bok om fuglearter og ta med dere denne, en kikkert og notatbok ut i skog eller mark. Se hvor mange ulike arter dere kan skimte og noter ned arten slik dere har det bevart til neste gang dere skal på fuglejakt.

19. «Velkommen inn» dekorasjon

Julen nærmer seg med stormskritt: Lag din egen krans og dekorer døren ved bruk av lyng, kongler, gran eller moser.

20. Isbading

For alle eksisterende og kommende badenymfer: Ta et isbad. Pakk på deg og med deg det varmeste av ullundertøy, sokker og en tykk genser slik at du er godt forberedt når du kommer opp av vannet. Ta også med en termos med noe varmt å drikke dersom hjemreisen er lang.

21. Ny utendørsaktivitet

Finn en ny utendørsaktivitet dere aldri har prøvd før. Hva med å stå på skøyter eller trugetur? Søk opp om du finner utleie i nærområdet eller har en god nabo som vil låne ut.

22. Turbingo

Dette blir turen barna aldri vil snu og vende tilbake. Lag turbingo på et ark med bilder av gjenstander, dyr eller planter man kan møte på dagens tur. Kryss av og følg med hvem som ender opp med å rope «bingo» først!

23. Spikk en nisse

La kreativiteten spire, finn noe trær og lær barna å spikke. Her kan man også velge en enklere variant ved å spikke en grillpinne matlaging utendørs melder seg.

24. Brownie på bål

En ny tradisjon til julaften? Tenn på bålet eller primusen og test ut denne søte delikatessen som en hyggelig start på dagen.  Følg denne forfriskende oppskriften.

TOPP