HVORDAN KLE SEG MED 3-LAGS PRINSIPPET

Når vi er aktive utendørs er praktisk og komfortabelt to nøkkelord for enhver aktiv person. Vi ønsker produkter som holder oss tørre når det er vått, varme når det er kaldt, og på samme tid være justerbart langs hele veien.


Ved å bruke et flerlagssystem fremfor å bruke ett tykkere plagg gir du deg selv muligheten til å justere alt etter dine behov. Du kan tilføye eller fjerne lag basert på temperatur, vær og vind når du måtte trenge det. Ideelt sett skal alle disse lagene komplementere hverandre på ulike måter.

Baselaget:

– Det grunnleggende laget som ligger nærmest kroppen

– Dette laget burde ha fokus på å holde deg tørr og komfortabel

– Ideelt sett er dette et lett produkt

– Merinoull er et supert eksempel på et godt baselag. Du kan også bruke polyester – men prøv å unngå bomull da det ikke tørker like fort som ull og polyester.

Isolasjonslaget:

– Det andre laget – og veldig ofte det midterste

– Dette laget burde ha fokus på å holde deg varm

– Laget kan bestå av flere plagg når temperaturen er lav

– Fleece, Re:Down og PrimaLoft er gode eksempler på ideelle isolasjonslag

Ytterlag:

– Det ytterste laget

– Dette laget burde ha fokus på å beskytte deg fra vind, regn og snø

– 2-/2,5-/3-lags skallprodukter er laget for å være et ytterste lag og fungerer optimalt som det beskyttende øverste laget

Hvordan bruker jeg dette på vinteren?

På de kaldere fjellturene er 3-lags prinsippet ideelt. Om turen din går oppover vil du bli varmere på vei opp. En deilig langermet merinoull trøye og stillongs er en perfekt base som er komfortabelt, og holder deg tørr og varm. Her kan det være lurt å ha med en byttetrøye i sekken som du tar på deg på toppen.

Isolasjonslaget kan være både en fleece og en PrimaLoft eller Re:Down jakke, eventuelt kombinert for de kaldeste dagene. Ytterlaget burde fungere vær- og vindbeskyttende og kan gjerne være en skalljakke. Selv om skallproduktene kan virke tynne gjør de sin jobb med å holde vær og vind ute, mens isolasjonslaget holder deg varm og baselaget holder deg tørr.

Hvordan bruker jeg dette på sommerhalvåret?

Når du er på tur en varmere sommerdag er merinoull t-skjorten en favoritt for mange aktive mennesker. Merinoullen fungerer pustende og vil absorbere fukt for å holde deg tørr (det kan være lurt å ha en tørr trøye å bytte til i sekken da du har nådd toppen).

Isolasjonslaget kan være en lett microfleece jakke som du har over t-skjorten for å holde deg varm på turen ned. Skulle det blitt vind eller regn på turen kan det være lurt å ha en skalljakke i bakhånd som kan holde deg tørr og beskyttet fra vinden.

TOPP